27 maart 2014 - 16 oktober 2019: 93608 bladzijden, 744466 artikelen

SPAANS BENAUWD

PLUK DE DAG MAAR
Dit is een oud Hollandsch gezegde dan wel spreekwoord dat ongetwijfeld is uitgevonden door Vader Cats of een van zijn kornuiten uit die tijd. Ik weet het niet en kan het ook niet 123 ff vinden in de woordenboeken. Onderzoek zal het best wel eens hebben uitgewezen, of ook niet. Als je moeilijk wilt doen of geletterd dan wel bestudeerd wilt lijken, of indruk wilt maken op wie maar gebeindrukt wil worden, kun je ook zeggen `Carpe Diem.` Ik zeg gewoon pluk de dag. Zolang het nog kan. Want de boois met de blauwe en de rode stropdassen in Het Haagse lijken van plan om het U en mij moeilijk te maken. A
Ik moet bij pluk de dag steeds denken aan een goeie vriend. Ik heb het nu over een jaar of vijftig, halve eeuw, zegmaar geleden. Die goeie vriend was ontzettend zuinig op zichzelf. Vroeg naar bed en vroeg op. Geen drank, niet roken, geen meiden, niks. Gewoon ontzettend gezond en alleen maar doen wat goed voor hem was. Hij was dan ook de allergezondste 23 jarige dode ooit, toen hij onder een Mokumse tram vandaan werd gehaald. Waar hij, misschien wel weer denkend aan zijn gezondheid, want dat deettie altijd, onoplettend tegenaan was gelopen. Ik drink nog regelmatig een glaasje op zijn gezondheid, maar zou het natuurlijk veel leuker vinden alstie er nog was, blakend van gezondheid. En op mij een beetje mopperend dat zeven kleine sigaartjes per dag er 7 teveel zijn.
Zal ook best wel. En die paar glaasjes rooie wijn per dag zijn er ook een paar teveel. Zou die zeggen. Zal ook best wel, maar ik sta mijzelf toe dat ik dat lekker pu toch doe. Ik heb pas nog tegen een aantal artsen gezegd, die mij ook aanriedden de sigaartjes de sigaartje en de glaasjes de glaasjes te laten, dat je van leven dood gaat. Van die artsen keken er een paar verrast op. Zo hadden ze het eigenlijk nooit gezien. Vond ik best wel weer aardig, voor een amateur patientje.
WaŽk wil zeggen, best lezer, laat u niet bang of benauwd maken door wat er eventueel, wel of niet, boven Uw hoofd hangt. Schep vreugde in het leven, ook van de ouwe Jacob Cats, en laten Markje en Diederikje U niet voor niks nerveus maken. Er kan nog van alles gebeuren en voor je het weet is onze vriend Henk steeds Bleker minister president in spee. Je weettutmaarnooit. Laat U niet kisten en maak er weer een fijne dag van, maar ga niet al te enthousiast met de inbrekers om….