27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Frisse wind

Ondanks het comfort dat airconditioning biedt, wegen de voordelen niet altijd op tegen de nadelen. Een wandairco is niet overal handig te plaatsen en een mobiel exemplaar kan een lelijke sta-in-de-weg zijn als deze niet wordt gebruikt. Bovendien kunnen de aanschafprijs en het energieverbruik een drempel zijn. Wil je geen airco maar tijdens de zomermaanden toch af en toe wat verkoeling in huis, dan is een gewone ventilator een praktisch en voordelig alternatief.
Een mobiele airconditioner vind je vanaf ongeveer driehonderd euro in de winkel, wandmodellen vanaf zon 500 euro. De gemiddelde airco heeft een vermogen tussen de 800 en 1400 watt. Voor minder dan een tiende van de prijs van een airco koop je een gewone ventilator, waarvan het stroomverbruik met 25 tot 60 Watt ook veel lager ligt. In tegenstelling tot airconditioning, verlaagt een ventilator niet de daadwerkelijke kamertemperatuur. Wel kun je met een ventilator de gevoelstemperatuur verlagen met zon twee tot maximaal vijf graden Celsius.
Door slim te ventileren kun je de temperatuur in huis toch aanzienlijk verlagen. Houd ramen, deuren en zonwering overdag gesloten zodat warme buitenlucht geen kans krijgt om de woning binnen te dringen. Zodra s avonds de temperatuur buiten lager is dan binnen, zet je alle ramen en deuren wijd open. Hoe harder het tocht, hoe sneller de koele lucht zich verspreidt. Op windstille dagen kun je een ventilator gebruiken om de frisse buitenlucht door het hele huis te blazen.