27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

OET DE SJTAD - over politiek & zo

Ook politiek nieuws te melden? Mail dit uiterlijk dinsdagavond naar: Peter Hamans: info@tekstgoed.nl
‘Angely Waajen wethouder’ Als het aan zittend CDA-wethouder Wim Kemp ligt, wordt fractievoorzitter Angely Waajen wethouder in het nieuw te vormen college van B en W in Roermond. Kemp doet na de formatie van het nieuwe stadsbestuur een stapje terug. Hij gaat verder als raadslid. Angely Waajen ‘In principe ben ik niet meer beschikbaar als wethouder. Onze fractievoorzitter Angely Waajen heeft de laatste jaren flinke stappen gezet, ook bij de vorming van het vorige college, en een logische volgende stap zou zijn die als wethouder’, aldus Wim Kemp. Waajen heeft van de meeste partijen in de raad opdracht gekregen om met alle partijen te spreken over de totstandkoming van een nieuwe coalitie. Die gesprekken zullen dit weekeinde plaatsvinden. Wim Kemp zat tien jaar lang in het college van burgemeester en wethouders. Bij de verkiezingen in 2010 stond hij met 1447 stemmen nog in de top 3 van electorale grootverdieners. Vorige week vergaarde Kemp als lijstduwer ‘slechts’ 470 stemmen. Hij wordt raadslid en moet dus weer een ‘gewone’ baan gaan zoeken in de burgermaatschappij en zal daarin worden begeleid door een gespecialiseerd bureau. Kemp was voor zijn politieke carrière ambtenaar bij de gemeente Meerssen. Hij had daar tot 2010 een terugkeergarantie. Die termijn is dus verstreken. Maar spijt hiervan heeft Kemp niet. ‘Ik had de Roermondse jaren als wethouder voor geen goud willen missen’, zegt hij. Wim Kemp Onderzoeksjournalisten: boek over Roermond Medio dit jaar verschijnt een boek over politiek Roermond van de hand van Theo Sniekers en Hans Goossen, onderzoeksjournalisten bij dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad. Vertrekpunt voor het boek, dat ze momenteel aan het schrijven zijn, is de affaire rond Jos van Rey maar beiden beperken zich niet tot het politieke wel en wee van de voormalig VVD-politicus. Sniekers en Goossen belichten de Roermondse politiek in de afgelopen decennia. Momenteel voeren ze gesprekken met coryfeeën en oudgedienden uit de gemeenteraad.
Ramdani blijft politiek actief Khalid Ramdani, boegbeeld van de Partij Van De Eenheid, blijft ondanks de verkiezingsnederlaag toch politiek actief. Ook de Roermondse PvdE blijft bestaan. Volgend jaar wil hij met zijn partij meedoen aan de provinciale verkiezingen. Hij ziet op provinciaal niveau meer kansen voor zijn partij dan in Roermond waar de PvdE vorige week woensdag 243 stemmen vergaarde en dat was niet genoeg voor een raadszetel. Zijn Marokkaanse achterban heeft in Roermond het stemhokje links laten liggen. ‘In tegenstelling tot de Turken die massaal zijn gaan stemmen’, analyseert Khalid Ramdani. ‘Voor onze achterban is de gang naar de stembus blijkbaar nog steeds een te hoge drempel. Daar moeten we de komende jaren nog meer aan gaan werken.’ Toch zegt Ramdani niet ontevreden te zijn. ‘Sommige media waren duidelijk tegen ons. Ook hebben we geen opvallende campagne gevoerd terwijl we toch nog bijna 250 mensen achter ons kregen.’
Toch geen zetel Swalmense kandidaten Twee Swalmense raadsleden die waren gekozen in de gemeenteraad hebben toch afgezien van hun zetel. Het zijn Toine Wuts van GroenLinks en Steffie Mooren van Demokraten Swalmen. Wuts wil niet de raad in om gezondheidsredenen terwijl Mooren Lieke van der Stelt het te druk zegt te hebben met haar werk als verloskundige. Zij worden opgevolgd door respectievelijk (zittend raadslid) Jos de Kunder en Ger Julicher. De gemeenteraad van Roermond telt na 19 maart veel nieuwe gezichten. In totaal maken twaalf nieuwe raadsleden hun opwachting. Bij de Liberale Volkspartij Roermond, met tien zetels de grote winnaar, zijn dat Lieke van der Stelt, Ben Peters, Mohamed M. Derkaoui en Kadri K. Sogukcesme. Bij D66 komt Chrit Achten de gelederen versterken terwijl de fractie van GroenLinks wordt versterkt met Max Tollenaar en Jos de Kunder. Nieuw bij Demokraten Swalmen zijn Frans Schreurs, Ger Julicher en (oud-raadslid) Bert Ramakers.
Nieuw bij de Partij van de Arbeid is Selami S.
Coskun en bij de VVD is dat Bart Lickfeld. Het CDA ten slotte heeft zetels ingeruimd voor Marc Breugelmans en voormalig Statenlid Marij Cox-Sevenich. Marij Cox LVR wil betere verlichting De Liberale Volkspartij Roermond wil dat het fietspad tussen Swalmen en Reuver ook op Swalmens grondgebied fatsoenlijk wordt verlicht. De gemeente Beesel heeft tot aan de gemeentegrens van Roermond gezorgd voor verlichting en hierna houdt het op. Geen goede zaak, vindt de LVR, en het is ook niet in het belang van de schoolgaande jeugd. De partij wil dat de gemeente Roermond snel actie onderneemt.