27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Lancaster maakt ‘flypast’ bij herdenkingsmonument

Zondag 4 mei omstreeks 16 uur in Herkenbosch
Zondag 4 mei, op de dag van de Nationale Dodenherdenking, zal een originele WO II Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force (Battle of Britain Memorial Flight) omstreeks 16 uur een zogenaamde ‘flypast’ maken nabij het vliegtuigmonument aan de Molenbergweg in Herkenbosch. Dit gebeurt als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden van de tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen rond het dorp en voor alle slachtoffers uit Herkenbosch. De Lancaster zal drie maal laag overvliegen.
De exacte locatie van de flypast is in de Herkenboscher Ohé, net achter het bosje tegenover het monument. Het monument is gelegen aan de Molenbergweg, net buiten de bebouwde kom, rijdend vanuit het dorp richting Vlodrop. De zichtlocatie zal aangegeven worden middels een bewegwijzering vanaf het monument. Ten tijde van de flypast wordt de weg afgesloten voor doorgaand verkeer.Vanaf deze locatie hebben toeschouwers vrij zicht op de bommenwerper.
Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok bij het monument,dat gesierd wordt door bloemen. Tussen 15 en 17 uur wordt het monument geflankeerd door een erewacht van schutterij St. Sebastianus Herkenboch. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om voorafgaand of aansluitend aan de ceremonie bloemen bij het monument neer te leggen.
Ter plaatse wordt middels een geluidsinstallatie - in afwachting van de komst van de Lancaster - achtergrondinformatie gegeven worden over de bommenwerper.Het betreft de grootste viermotorige bommenwerper van de Royal Air Force ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Op 4 mei tussen 15.30 en 16.30 uur doet de Lancaster nog vijf locaties in Limburg aan: Kessel, Heythuysen, Brunssum, Hunsel en Weert.
Info: André Beckers, tel.0653470851 (Herkenbosch) en Ria Schmieder, tel.0642582446 (overige locaties). De aanvliegtijden zijn bij benadering en kunnen afwijken. Indien de weersomstandigheden erg slecht zijn kunnen de flypasses afgelast worden.