27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Leesclub ’t Aards Paradies

Mijn club:
Mar-Li Wingens
Jeanne van Pol (61) is al zes jaar lid van ’t Aards Paradies - een leesclub die al bijna tien jaar bestaat en is opgericht door Wies Tuijtelaars (77).
“Ik wil meer weten over schrijvers van literatuur. Ik heb geen hoge opleiding gehad (LEAO). Daar leerde ik niets over literatuur. Ik ben wel altijd een lezer geweest en wil goede boeken lezen. Een leesclub helpt me om goede keuzes te maken en een bredere kijk op literatuur te ontwikkelen.”
Jeanne:”Ik ben al vele jaren lid van een leesclub. Dit is mijn derde club. Het ene gezelschap was een luisterclub. De voorzitter gaf les en de leden luisterden. Daar heb ik veel van geleerd maar na enkele jaren wilde ik een andere benadering en werd ik lid van een vrouwenleesclub. We hielden de bijeenkomsten toen om de beurt bij iemand thuis. De leider was een man, een neerlandicus. Hier kreeg iedereen de mogelijkheid om de eigen mening te laten horen. Maar de boeken die gelezen werden, spraken mij niet aan. Toen was ik inmiddels 55 jaar en kwam ik bij de leesclub van Wies terecht in ’t Paradies. Dat bevalt nog steeds heel goed.”
“In de eerste plaats lezen we meestal boeken die ik echt wil lezen. Ik leer veel over de schrijvers. Wies vertelt wat over de schrijver, het boek en andere wetenswaardigheden van het boek dat behandeld wordt. Daarna vertellen we om de beurt wat ons is opgevallen bij het lezen aan de hand van vragen die Wies stelt. Alle leden halen weer iets anders uit het boek. Vaak zijn het zaken die mij niet zijn opgevallen of die ik over het hoofd heb gezien, maar soms ook echte eye openers.”
“In de eerste jaren maakte Wies een keuzelijst waaruit wij konden kiezen, maar tegenwoordig stelt ieder lid drie boeken voor en stemmen we welke we hiervan gaan lezen. Er zijn acht bijeenkomsten, waarin aan de hand van opmerkingen spontaan discussies ontstaan.”
“Het allermooiste boek ooit is voor mij ‘Spaar de spotvogels’ van Lee Harper: Maar ook ‘Karakter’ van Bordewijk en de boeken van John Irving vind ik prachtig.”
“Tijdens de laatste bijeenkomst behandelen we gedichten die de leden zelf hebben uitgezocht. Ze lezen deze gedichten voor en wij laten daar ons licht over schijnen. Als afsluiting van deze laatste bijeenkomst gaan we met z’n allen lunchen. Ik heb nu voorgesteld om boeken onderling te ruilen. Als alle leden iedere bijeenkomst één boek meebrengen om te ruilen lijkt me dat een mooie manier om een boek een tweede leven te geven.”
“In oktober begint het nieuwe seizoen en voor die tijd kun je je aanmelden bij de balie van ’t Paradies, via tel. 470047.”