27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Leolux opent eigen designmuseum

Venloos familiebedrijf viert 80-jarig bestaan
Leolux, Nederlands grootste designproducent,viert haar 80jarig bestaan met de opening van een museum voor bezoekers in de meubelfabriek in Venlo. Ook is het 200 pagina’s tellende en rijk geďllustreerde boek ‘Talenten’ gepresenteerd waarin de geschiedenis van Leolux beschreven wordt.
Toen oprichter Ton Sanders in 1948 een kleine meubelfabriek overnam, kon niemand voorzien dat Leolux zich in de generatie erna zou ontwikkelen tot een toonaangevend merk dat wereldwijd zijn producten verkoopt. Internationale ontwerpers bezorgen Leolux een gevarieerde en veel bekroonde collectie die op bestelling in Venlo wordt geproduceerd. Nu het familiebedrijf op een derde generatie is overgegaan, vindt Leolux het tijd om de historie vast te leggen, met een boek en een permanente expositie met een selectie uit tachtig jaar Leolux design.
Schrijver van het boek ‘Talenten’ is de recent overleden Harry de Groot. Hij was in de jaren zestig en zeventig hoofd design bij Leolux en later docent bij de Eindhovense Design Academy. Vijf jaar geleden schreef De Groot de eerste editie van het boek, dat nu door voormalig directeur Jeroen Sanders is aangevuld,waarin ook de overgang naar de nieuwe generatie beschreven wordt.
Sinds vorige maand is het mogelijk om bij Leolux nostalgisch terug te blikken.De fabrikant vond via internet een groot aantal eigen ontwerpen terug en bracht ze na restauratie samen in een permanente overzichtstentoonstelling. Het Leolux ‘museum’ is onderdeel van de rondleidingen door de fabriek vanuit het bezoekerscentrum Via Creandi in Venlo. De tentoonstelling geeft een kleurrijk beeld van de interieurtrends die het beeld van de Nederlandse huiskamers sinds 1934 bepaalden: de kleurrijke sixties, de behoudende jaren zeventig en de zakelijke jaren tachtig; maar ook recenter, de periode waarin de elektronica zijn intrede deed. De nieuwe ‘Gynko’ besluit het overzicht. De bank met zijn bewegende armen werd dit jaar al tweemaal bekroond, onder meer met de gerenommeerde Reddot Award voor design.
Leolux heeft zich verbonden aan het kunstevenement ‘The Dog Parade’. Deze expositie bestaat uit dertig levensgrote honden die door bekende Nederlandse en Vlaamse kunstenaars werden beschilderd, en reist door Nederland en België. Na afloop worden de reusachtige hondenbeelden geveild.De opbrengst gaat naar Energy4All, een stichting die geld inzamelt voor kinderen die lijden aan een energiestofwisselingsziekte. Leolux steunt deze stichting met een deel van de opbrengst van het model Bolea. De ‘lounger’ werd door de jonge ontwerper Riccardo Belli speciaal ontworpen voor kinderen met deze ziekte.