27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Kampioenschap als bewijs dat samenwerking loont

Combi-meisjesteam DEV-Arcen, RKDSO en IVO pakt titel in eerste seizoen
Waar van oudsher een gezonde maar toch diepgewortelde rivaliteit heerst tussen de drie voetbalclubs van de voormalige gemeente Arcen-Lomm-Velden, trokken de D-meiden van RKDSO, DEV en IVO afgelopen seizoen gezamenlijk ten strijde. De samenwerking zal ongetwijfeld een vervolg krijgen, want het combiteam werd meteen in het eerste seizoen kampioen.
Niet gehinderd door chauvinisme en oude sentimenten stonden de jonge voetbalsters meteen open voor het spelen in een gecombineerd team. Het was feitelijk ook niet meer dan een logisch vervolg op de samenwerking die tussen de jeugdafdelingen van DEV en DSO al meer dan tien jaar bestaat. Afgelopen seizoen kwam daar ook het meidenvoetbal bij. De handen werden in elkaar geslagen om het meisjesvoetbal in stand te houden. Omdat ook IVO geen team op de been kon brengen werd tevens de samenwerking met de Veldense voetbalbuur gezocht.Op die manier konden de meisjes, in de leeftijd van 11 tot 13 jaar, toch aan de competitie deelnemen. De thuiswedstrijden werden in de eerste competitiehelft gespeeld in Lomm en daarna in Arcen.
"Het was voor de meiden wel even wennen, want ze kwamen bijna allemaal over van de Etjes, die het 7-tegen-7 voetbal gewend waren. Nu speelden ze op een groter veld.Maar omdat er nu met een elftal gespeeld werd,hadden we ook meer meiden nodig", legt leidster Kim Platen-Bos uit. "DEV had net niet genoeg speelsters en DSO zou met dertien meisjes aan de competitie kunnen starten. Ouders en kinderen werden bij de plannen betrokken en iedereen was direct enthousiast."
Concurrentie In Velden moet het meisjesvoetbal concurreren met korfbal en volleybal. Wel is er schoolvoetbal. "Binnenkort gaan we het eerste jaar evalueren en afspraken maken voor het volgende seizoen", meldt Eerste R Angelique Brueren, wedstrijdsecretaris bij de jeugd van IVO. Ze is namens haar vereniging nauw betrokken bij dit project, dat succesvol is gebleken. "Ik kan me zo voorstellen dat we ook een competitiehelft in Velden gaan spelen.Zodat de voetbalsters bij IVO,die nu nog spelen tussen de jongens, nog meer betrokken raken bij dit initiatief.Want in Velden is nog winst te halen op het gebied van meisjesvoetbal. Dat zal bij de evaluatie aan de orde komen."
Opkomst Rob Simons is de trainer van de groep, die een keer per week in Lomm traint. "In het begin van er een duidelijk niveau verschil tussen de beginnelingen en meiden die al wat langer voetbalden. Dat verschil wordt minder,ze leren snel en veel van elkaar", zegt ook Simons, die ook te spreken is over de opkomst bij trainingen. "Veel meiden zijn ook lid van andere verenigingen. In Lomm is dat Jong Nederland, in Arcen zijn dat de verkenners.En in Velden zijn er verschillende lid van de dansgarde.Maar zelden laten ze verstek gaan bij trainingen."
Ook de resultaten waren behoorlijk. In de eerste competitiehelft kwamen de meiden één punt tekort om al direct oparun v kampioen te worden. Resia ging met de prijs aan de haal, maar werd in de tweede competitiehelft met 1-0 verslagen.Platen: "Ze speelden de wedstrijd van hun leven." En vervolgens werd er alleen nog maar gewonnen.
Platte kar Op de voorlaatste speeldag werd het combinatieteam kampioen in de tweede klasse. Na een spannende wedstrijd in Thorn werd Maasgouw met 1-0 verslagen.En toen werd het tijd voor een leuk feestje, vertellen Loyd Wijnhoven (11) en Meike Kessels (13). "Het moment dat de scheidsrechter voor het einde floot was echt geweldig. Er werd op het veld met champagne gespoten. Bij IVO zijn we frietjes gaan eten en bij DSO zijn we gehuldigd in de rust van de halve bekerfinale tussen DEV/DSO B1 en Festilent. Vervolgens reden we op een platte kar door Lomm. We hadden een muziekinstallatie meegenomen en hebben door de microfoon gezongen. Na afloop hebben we nog gezwommen en gebarbecued. Het was een vette party."
Leuker Meike Kessels uit Lomm is behalve aanvoerster ook de topscoorster van het team met oor Team 38 treffers. "Vorig jaar voetbalde ik nog tussen de jongens, maar die spelen weinig over naar de meisjes.Meidenvoetbal is veel leuker.Ik ben fanatiek en hou van sporten.Ik wil dan ook graag de sportwereld in en een trainersopleiding volgen. Ik train al de mini pupillen van DSO/DEV. "
Handtekeningen Loyd Wijnhoven uit Arcen zit al vijf jaar op voetbal. "Het is een teamspel en ik kan m´n energie kwijt. Ook thuis in de tuin voetbal ik bijna iedere dag. We hebben een super gezellig team. Vorig jaar waren we nog elkaars tegenstander bij de E en nu zijn we teamgenoten van elkaar. Dat gaat heel goed."
Onlangs was het team ook bij het Nederlands vrouwenteam, dat in Helmond speelde tegen Albanië. “Ook dat was superleuk, Nederland speelde heel goed samen. Lieke Martens is mijn favoriete speelster. Na afloop werden er ballen in het publiek geschoten. Eentje hebben we kunnen vangen en ligt nu boven op mijn kamer. Ik ga er niet mee voetballen, er staan handtekeningen van de internationals op. Die gaan er dan vanaf en dat wil ik niet."
Peter Schoeber Arcen