27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Oranjekoorts

Zaterdag heb ik mijn vriendin en kinderen verrast met een bezoekje aan de wedstrijd Nederland – Ghana in het mooiste voetbalstadion van Nederland. Helemaal in het Oranje gedost en al dagen nerveus namen wij plaats in De Kuip. Zelf kijk ik liever op tv. Je ziet alles beter en hoort het commentaar van de ‘deskundigen’. Groot voordeel is dat je kan zappen mocht de wedstrijd tegenvallen. En in Nederland geloven niet veel mensen momenteel dat Oranje een aardig potje kan ballen. We zijn net zo slecht als de juichpakken van Roy Donders. Het WK in Brazilië staat voor de deur maar van enige Oranje koorts is geen sprake. Het Nederlandse volk gelooft niet in sprookjes. Met verdedigers van het niveau van DEV-Arcen 4 heb je op een WK niks te zoeken. Neem daarbij de blessure van Strootman en de fysieke beperkingen van Sneijder, Robben en Van Persie en de nationale mineurstemming is verklaard.
Toch onderschatten we één belangrijk aspect; de coach. Louis van Gaal zal altijd het middelpunt van spot blijven omdat de man zichzelf echt als een godenzoon verheven voelt. Iedereen met een andere mening wordt genegeerd of geschoffeerd. Louis van Gaal heeft het spelletje uitgevonden en hij laat geen moment voorbij gaan om dit wereldkundig te maken. Hiermee zakt Louis van Gaal als mens door het ijs maar als coach houdt hij altijd het hoofd koel en heeft veel successen behaald. Van Gaal bedacht het 5:3:2 systeem en speelt daarmee in op twee belangrijke zaken. Met 5 verdedigers kan de kwantiteit het gebrek aan kwaliteit verbloemen. Tevens is het in de hitte van Brazilië onmogelijk om met veel mensen voor de bal te spelen en niet in de counter te lopen. Met deze formatie verwacht ik meer ruimte voor de gouden driehoek; Van Persie, Robben en Sneijder. We gaan dus niet voor de schoonheidsprijs maar om te overleven. Want in dat klimaat met onze verdedigers heeft Van Gaal terecht gekozen voor een survival formatie. Niemand verwacht iets van Oranje en dat lage verwachtingspatroon speelt Louis dus in de kaart. Maar dat zal na een spectaculaire zege op Spanje in de eerste wedstrijd anders zijn. Dan zal de Oranje koorts over heel Nederland neerdalen en moet René van der Gijp zelfs toegeven dat ‘tikkie takkie’ niet bestand was tegen de vlijmscherpe Nederlandse tegenaanvallen. Dan mag het hele programma VI zich langzaam opmaken excuses aan te bieden voor zoveel minachting en schoffering aan het adres van onze Louis 1, toekomstig Prins van de Jocus.
Maar gelukkig kan Louis aan zijn nieuwe “vrienden” van de Britse pers zijn werkwijze in vloeiend Engels uitleggen: I always want to control the game and play “totalfootball” but sometimes it’s better to play a fast counterattack so you can surprise your opponent en beat the heat. But that’s because I am so clever and the rest is so stupid.
Aan de Nederlandse pers zal Louis verklaren dat hij er altijd in heeft gelooft. Dat een goede trainer belangrijker is dan goede spelers. Dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor het Oranje virus dat Nederland eindelijk heeft bereikt. En dat de volgende tegenstander geen probleem mag zijn; Australië. Aanvalluhh………of toch op de counter?
Maurice Graef info@veld7.nl Interim-coach zorgt voor ommekeer