27 maart 2014 - 18 september 2019: 92891 bladzijden, 738509 artikelen

Bloesemtochten voeren langs bloeiende boomgaarden

LIMBURG
De Zuid-Limburgse hoogstamboomgaarden staan komende zondag, 30 maart centraal tijdens de jaarlijkse bloesemtochten. Belangstellenden kunnen op maar liefst 13 tochten mee met een gids. Deelnemers krijgen een goed beeld van het belang en de betekenis van de hoogstamboomgaarden in het Limburgse cultuurlandschap. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL met steun van velen een grote actie begon gericht op het behoud en herstel van de hoogstamboomgaarden.
Nu de bloesem van de pruimen en kersen en straks de peren en appels weer in polonaise door de Limburgse boomgaarden gaat, is het echte voorjaar begonnen. Liefhebbers van het al het moois dat Limburg te bieden heeft zijn welkom op maar liefst 13 wandeltochten. Alle tochten zijn gratis. Goed ingevoerde gidsen van IVN,Pomologisch Genootschap Limburg en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) voeren de deelnemers langs de hagen en de in bloei staande boomgaarden met de voor Limburg zo karakteristieke hoogstamfruitbomen.
Tijdens de excursies gaan de gidsen in op de reddingsactie die IKL-Limburg in de afgelopen kwart eeuw op touw zette voor het herstel van de beeldbepalend iconen in het Limburgse cultuurlandschap. In die periode knapte de Instandhouding Kleine Landschapselementen, IKL met diverse betrokken partijen meer dan 30.000 oude fruitbomen op. Naast het herstel werd met betrokken eigenaren ingezet op de verjonging van dit eeuwenoude erfgoed. In die periode plantte IKL met steun van particuliere eigenaren meer dan 45.000 karakteristieke Limburgse fruitbomen aan. De waardering voor de actie is groot.Elk voorjaar weer brengt de bloesem van Limburg weer veel recreanten en toeristen op de been.
Het zuiden heeft in het voorjaar een duidelijk streepje voor op de rest van het land. Elders duurt het nog even voor het fruit volop in bloei staat, maar in het zuiden is dat her en der al volop het geval. Tijdens de tochten gaan de gidsen in op de staat en het verhaal van de hoogstamboomgaarden. De betekenis voor de Limburgse cultuur, de plaats in het landschap en de natuurlijke waarden. Maar er wordt ook ingegaan op de betekenis voor de bevolking en de regionale economie. Uiteraard is er volop aandacht voor de flora en fauna: de das,steenuil en de bestuiving van bijen en insecten.
Belangstellenden kunnen ook op eigen gelegenheid op pad.Aan de hand van een boekje met 11 wandel en 2 fietstochten krijgen belangstellenden een uitstekende indruk van de schoonheid van de boomgaarden. De Hoogstamroutes zijn voor € 7,50 verkrijgbaar bij de Limburgse VVV-kantoren, boekhandels en de stichting IKL. De boekjes zijn ook voor en na de tochten te koop. Voor meer informatie: IKL : 0475386430 of www.bloeseminlimburg.nl.
Spaubeek (Beek): 5,5 km. Maasband-Meers (Stein): 6 km. Elsloo Catsop (Stein): 6 km. Sweikhuizen (Schinnen): 7 km. Nuth: 6.5km Terworm (Heerlen): 6 km. Camerig-Epen (Gulpen Wittem ): 7 km Mechelen (Gulpen-Wittem): 7.5 km Slenaken (Gulpen-Wittem): 8 km Vijlen (Vaals): 8 km Sint Geertruid (Eijsden-Margraten): 8 km Eckelrade (Eijsden-Margraten): 8 km Eijsden: 12 km. Start de Markt in Spaubeek Start parkeerplaats aan de Maas in Maasband Start parkeerplaats Kaakstraat Elsloo Start bij De Biesenhof, Biesenhof 1 Geleen Start kasteel Nierhoven (Nierhoven) Start Weltermolen achter kerk van Welten Parkeren bij restaurant Buitenlust Vijlenerbos Heerenhofweg (achter de kerk) in Mechelen Start kerk Slenaken Start Parking Pastorijweg in Vijlen Bij de kerk aan de Julianaweg Start tegenover de kerk in Eckelrade Start Café 'De Greune Mért' aan de Diepstraat