27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Zomerweelde

De trends voor 2014
Luxe, rijke stoffen alleen voor de winter? Niks is minder waar! Voor de lente en zomer van 2014 zien we veel stoffen die we normaliter met de winter associëren. Zo zijn er lichte zomertweeds in katoen en linnen, zijde en raffia (hét nieuwe materiaal in de zomercollecties van dit jaar), luchtige breisels en jacquards in soepel denim. Stoffen hebben een handgemaakt uiterlijk en de focus ligt op materiaalgebruik. Ook is er oog voor de binnenkant. Voeringen – nog zo’n winters element – verdienen de aandacht en voegen door omgeslagen mouwen of broekspijpen interessante kleurrijke details toe. Baad deze zomer in een gevoel van luxe met deze weelderige zomertrends!
Zomers breiwerk Het weer zit ook in de Nederlandse zomer niet altijd mee. Dat is geen reden om er minder modieus uit te zien; merken bieden een myriade aan zomerse breisels. Lagere temperaturen worden een feestje wanneer je een trui met zulk exquisiet breiwerk aan kunt trekken! Denk hierbij niet aan stugge dikke wintertruien. De zomertrui is losjes gebreid en valt daardoor soepel om het lichaam. De elegante pasvorm en vrolijke kleurtjes maken de trui perfect voor vroeg in het seizoen met een longsleeve eronder of als cover up op het terras na een warme dag.
Breisels zijn opengewerkt met kleine gaatjes of luchtig door een grove, losse steek of kanten panelen. Verschillende fancy yarns worden in één trui gebruikt waardoor interessante patronen ontstaan: harige, zacht garens, garens met een metallic draad en veel verschillende kleurtjes. Bijzonder en vernieuwend zijn de breisels van platte, synthetische garens die doen denken aan linten. Zo ontstaat een crispy stof die lekker luchtig aanvoelt. Opvallende 3D-texturen maken van de zomertrui een echt ‘statementpiece’.
Binnensteb Jacquardpracht Jacquard is nog zo’n stof die we eerder in een wintercollectie zouden verwachten, maar de veelzijdige weeftechniek is deze zomer niet weg te denken, vooral wanneer die in denim is uitgevoerd. Het levendige weefoppervlak van jacquard ontstaat doordat kettingdraden worden opgeheven of juist overgeslagen en de stof is te herkennen aan het tegengestelde patroon op de achterkant, ook wel het positief/ negatief effect genoemd. Luipaard-, camouflage- en bloemenprint zijn ingeweven in soepele denims en zorgen voor een innovatieve look. Maar we zien de stof ook in zwaardere uitvoering als voorpanden op spijkerbroeken, in zwart-wit combinaties of in felle kleuren in broek- of rokpakjes.
Zomertweed met raffia Tweed zoals we die kennen, is een weefsel van verschillende draden wol, met het Chanelpakje, bestaande uit een jasje en rokje, als meest iconische toepassing van de stof. Maar in 2014 maken we kennis met zomertweed, gemaakt van katoen of linnen, zijde en soms raffia, waarbij de bekende tweedstructuur extra benadrukt wordt door het kleurgebruik: lichte pastel- en beigetinten met neon of felgekleurde accenten.
Het gebruik van raffia is nieuw en de stof is vaak voorzien van een coating, wat zorgt voor een stijve valling. Dit innovatieve materiaalgebruik maakt kledingstukken ware eyecatchers. De raffia wordt verwerkt in korte colberts, jassen, shorts en rokjes of in delen daarvan, zoals in de mouwen. Ook in schoenen vindt het materiaal zijn weg, en dan niet alleen in de zool, zoals bij een espadrille, maar ook in het bovenwerk. Lekker koel!
Voeringen zijn dit seizoen zo mooi dat het zonde zou zijn ze niet ten toon te spreiden! De mooie prints in de voering zijn er om gezien te worden. Door mouwen of broekspijpen om te slaan, worden de contrasterende prints zichtbaar. Niet alleen jasjes, waarin je een voering mag verwachten, maar ook overhemden werden voorzien van een opvallend binnenstofje dat zichtbaar wordt wanneer je de mouwen oprolt. Soms is de prachtige voering alleen te zien voor de drager, omdat die bijvoorbeeld alleen op de rug is aangebracht. En wat geeft nu een groter gevoel van luxe dan weten dat je kledingstuk van binnen net zo mooi is als van buiten? Deze items zijn een blikvanger op de winkelvloer en een juweeltje in de kledingkast.