27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

Klaar voor de zomerhitte

Nagenoeg alle nieuwe auto’s die in Nederland worden geleverd zijn voorzien van airco. Dat is logisch, want door het vele glas wordt het in het voorjaar en de zomer al snel te warm in de auto. Het gevolg: een hinderlijk plakkerig gevoel en veel mensen krijgen bovendien last van hoofdpijn of misselijkheid. Met een goed functionerende airco is het binnenklimaat echter weer snel op orde en voelen we ons direct prettig.
Wat in de auto geldt is ook thuis van toepassing. Nu het klimaat in Nederland lijkt te veranderen kan de temperatuur in huis met name in de zomermaanden snel oplopen. Deskundigen verwachten dat wij in Nederland binnen afzienbare tijd een klimaat krijgen zoals in Midden-Frankrijk. De meeste huizen en appartementen in ons land zijn daar echter niet op gebouwd. Door de vaak grote ramen loopt de temperatuur (net als in de auto) snel op naar een oncomfortabel niveau. Dat kan onder meer leiden tot een loom gevoel en slaapproblemen.
Mobiel comfort We voelen ons over het algemeen het prettigst bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden en een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50 procent. Als ventileren niet meer helpt is een airco een ideale oplossing om het klimaat in huis te verbeteren. Voor onmiddellijk resultaat bij te hoge temperaturen biedt een mobiele airco uitkomst. Stekker in het stopcontact, afvoerslang voor warme lucht naar buiten en klaar. Eenvoudig de temperatuur instellen met de bijgeleverde afstandsbediening en het warmteprobleem, bijvoorbeeld op de slaapkamer, is direct opgelost. De meeste mobiele airco’s koelen en ontvochtigen de lucht. Ook zijn er modellen die tegelijkertijd de lucht reinigen.
Permanent comfort Natuurlijk kun je ook kiezen voor een permanente oplossing, bijvoorbeeld met een wandairco. Binnen hangt een compacte unit met thermostaatfunctie, terwijl het compressorgedeelte buiten wordt geďnstalleerd. Dankzij deze constructie en het gesloten koelcircuit is het rendement optimaal. Veel wandmodellen kunnen bovendien worden gebruikt als energiezuinige bijverwarming in de winter. Bron: Zibro