27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Spierbundel M6 Gran Coupé is best zuinig

Hebbedingetjes
Guido Cloostermans
De 6-reeks Gran Coupé is zonder twijfel de mooiste BMW van het moment. In zijn nieuwe M-versie is het ook een van de snelste. Een uitgebreide test moet ons leren of hij de meerprijs van ruim 25.000 euro ten opzichte van de M5 ook echt waard is.
Kenners zijn het over heel veel dingen oneens, maar over één ding bestaat geen discussie: de BMW M5 is een van de beste auto's ter wereld.Weinig auto's die zo een perfecte mix bieden tussen bovennatuurlijke prestaties en dagelijkse bruikbaarheid. Alleen, een schoonheid is de M5 niet. Voor de estheten onder de - bemiddelde - autoliefhebbers hebbers is er daarom de M6 Gran Coupé.
De M6 Gran Coupé is gebouwd op het onderstel van de M5 en M6 maar hij is zeven centimeter langer. Veel belangrijker is echter dat de wielbasis elf centimeter langer is. Daardoor is er voor de passagiers achteraan net wat meer ruimte. Instappen is toch een kwestie van opletten, vooral voor je hoofd omwille van het lage dak.
In dit soort auto's zitten we natuurlijk het liefst achter het stuur. Knappe cockpit, voorzien van alle gemakken en helemaal rond de bestuurder gedrapeerd.Head up-display,een tennisveld van een beeldscherm, leder en aluminium zo ver het oog reikt.Het M-sportstuur ligt zoals we dat gewend zijn perfect in de hand, met peddeltjes achteraan om te schakelen.
De afwerking is top.Voor een meerprijs worden de bedieningsknoppen geleverd in keramiek. In de optielijst staat ook een stereo van Bang & Olufsen aan de prijs van een jonge tweedehands stadswagen. Het zijn slechts enkele van de hebbedingetjes waarmee BMW zijn gefortuneerde klanten verwent. Ook al is de M6 Gran Coupé ook in zijn basisversie bijzonder compleet uitgerust, is het lekker grasduinen in de optielijst. Wie dat wil, kan zijn M6 uitrusten met opties voor een bedrag waarmee je de schuld van een kleine gemeente kan wegwerken.
Cijfers zeggen niet alles, maar in het geval van de M6 Gran Coupé toch al heel veel: 4.4 liter V8, twee twinscrollturbo's, 560 pk, 0 tot 100 in 4,2 seconden, topsnelheid elektronisch begrensd aan 250 kilometer per uur. Als we er het M Driver's Package bij nemen, wordt de snelheidsbegrenzing uitgesteld tot 305 kilometer per uur.Dat lijkt ons onontbeerlijk want zonder is de M6 Gran Coupé echt niet vooruit te branden.Rest ons nog het maximum koppel: 680 Nm bij 1.500 omwentelingen. Daarmee trek je het asfalt van de A12 alsof het een velletje is op een potje chocoladepudding.
De cijfers zijn alleen theoretisch. Het kan wel allemaal, maar het hoeft niet per se. De M6 Gran Coupé laat zich ook aan wettelijk toegelaten snelheden stijlvol en comfortabel voortbewegen. In gewone omstandigheden blijft het verbruik rond de 10 liter (9,9 liter in de officiële meetcyclus) en dat is best zuinig.
Trouwens, nergens in de beschaafde wereld kan je het volledige potentieel van de M6 Gran Coupé toch niet gebruiken. Wie echt uit de bol wil gaan, kan altijd een rondje Nordschleife proberen.Kost 27 euro voor 23 maagboulverserende kilometers en ruim 90 levensgevaarlijke blinde bochten maar de gewone huis-tuinen-keuken-chauffeur willen we dat niet aanraden. Vraag dat maar aan Niki Lauda.
De M6 Gran Cabrio wordt standaard voorzien van een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven versnellingen.Een betere versnellingsbak moet nog worden uitgevonden. Met zijn basisprijs van 166.000 euro krijg je bovendien een hele ploeg miniatuuringenieurs meegeleverd. Die zorgen met hun miniatuurcomputers voor de afstelling van de versnellingsbak, motor en ophanging. De M6 Gran Coupé is namelijk nog niet af als hij wordt geleverd. De individuele afstelmogelijkheden zijn immers zo uitgebreid dat het ons begint te duizelen.
Blijft de vraag: is de M6 Gran Coupé een sportwagen of een luxe limousine? We weten het eigenlijk niet. Aan de ene kant heeft hij de prestaties van een sportwagen, maar aan de andere heeft hij het gewicht van een luxewagen.De M6 Gran Coupé weegt dik twee ton en dat maakt hem ideaal voor een sportieve rijstijl maar minder voor snelle rondjes op het circuit. Maar om de ruim 1.200 kilometer te overbruggen naar ons buitenverblijf in Saint-Jean Cap Ferrat kunnen we ons niets beter indenken.