27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

Opgeruimd staat netjes

Guido Cloostermans
Op het autosalon van Genève lanceert Ford de nieuwste uitgave van de Focus.Vooral het interieur werd onder handen genomen en dat is goed nieuws. De nieuwe Focus staat in de tweede helft van het jaar bij de dealers.
Het wordt een druk najaar voor Ford.In september gaat in Valencia de productie van start van nu al veel te lang verwachte Mondeo en in de tweede helft van het jaar verschijnt ook de nieuwe Focus bij de dealers.
De Focus is een belangrijk model in het gamma van Ford. Sinds zijn lancering in 1998 werden er maar liefst 12 miljoen van verkocht en sinds de Focus in het kader van de strategie One Ford in de hele wereld wordt verkocht,is het de meest verkochte auto ter wereld.
De facelift die aanduidt dat de Focus aan de tweede helft van zijn leven is begonnen, blijft aan de buitenkant beperkt, met nieuwe lichtblokken en een neus die in de lijn ligt van de Fiesta en van de nieuwe Mondeo. Het radiatorrooster doet ons ook nu weer denken aan dat van Aston Martin. Een betere referentie is er niet.
Het interieur werd wel grondig aangepakt,zonder al te veel aan het design te morrelen. Opgeruimd staat netjes, is hier het devies geweest.Weg dus met de met knoppen overladen, onpraktische, ingewikkelde en omslachtig te bedienen middenconsole. We hebben het natuurlijk nog niet aan de lijve ondervonden, maar het ziet er in ieder geval veel gebruiksvriendelijker uit.
Ook heel wat nieuws onder de motorkap.Ford heeft met de lancering van zijn 1.0 liter driecilinder benzinemotor nieuwe normen gesteld op vlak van efficiëntie en rijplezier. Met de introductie van 1.5 liter EcoBoost benzinemotor met 150 of 180 pk gaat Ford op dit elan verder.Met dezelfde cilinderinhoud is er ook diesel,goed voor 95,105 en 120 pk.Alle motoren beantwoorden nu al aan de milieunorm Euro 6.
De nieuwe Focus pakt ook na de facelift uit met het meest uitgebreide areaal veiligheidsvoorzieningen in zijn klasse. Zo stopt de Focus automatisch voor plots overstekende voetgangers en dit tot een snelheid van 50 kilometer per uur en kan de Focus automatisch parkeren. Het zijn maar twee van de 18 snufjes die in de nieuwe Focus beschikbaar zijn, al of niet standaard.