27 maart 2014 - 11 september 2019: 92887 bladzijden, 738498 artikelen

Recordaantal katten en konijnen in De Doornakker

Lastige besmetting
EINDHOVEN - Met 130 katten en 24 konijnen heeft dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven een recordaantal hokken bezet. Niet alle katten en konijnen kunnen al naar een nieuwe baas, want het asiel moet dieren twee weken ‘bewaren’ voor het geval de eigenaar zich nog meldt. Ruim honderd katten en vijftien konijnen mogen wél het asiel verlaten.
Er worden zo veel dieren opgevangen, omdat het asiel te kampen had met een besmettelijke huidschimmel, die bij een aantal katten en één hond was geconstateerd. Naast de reguliere hygiëneprotocollen nam het dierenopvangcentrum extra maatregelen. Zo werden alle katten in het asiel (preventief) behandeld met een schimmeldodend middel, ongeacht of ze verschijnselen hadden van een schimmelinfectie of niet. Dieren waarbij schimmel was geconstateerd, kregen sowieso alle medische zorg die nodig was. Hoewel er bij de konijnen en knaagdieren geen schimmelinfectie is geweest, werden ook zij niet bemiddeld. Konijnen en knaagdieren zijn immers gevoelig voor schimmelinfecties. Omdat hun hokken dichtbij de kattenverblijven zijn gelegen, werden ze uit voorzorg ook geïsoleerd.
Uitzonderlijk was de situatie bij De Doornakker niet. Ook andere opvangcentra kampten de afgelopen maanden met een uitbraak van schimmel. Het is een lastige besmetting, omdat het zich via haren en huidschilfers door de lucht verspreid en heel besmettelijk is. De schimmel is wel heel goed te behandelen. Inmiddels is het asiel in Eindhoven volledig schimmelvrij. Dat betekent dat de dieren weer naar nieuwe baasjes mogen. Het dierenopvangcentrum wil er zelfs haast mee maken. Marloes Langers, teamleider bemiddeling, vertelt waarom: “Hoewel onze medewerkers de dieren echt wel aandacht hebben gegeven de afgelopen weken, lag de nadruk vooral op het grondig uitvoeren van de hygiëneprotocollen. We gunnen al onze kanjers nu snel een eigen thuis en een heleboel extra knuffels.”
De Doornakker garandeert dat alle plaatsbare dieren medisch in orde zijn. Ze zijn gezond verklaard en schimmelvrij. Wie thuis ruimte heeft voor een kat of konijn, komt naar het dierenopvangcentrum aan de Doornakkersweg 51 in Eindhoven: dinsdag tot en met vrijdag vanaf 14.00 uur en op zaterdag vanaf 13.00 uur.
Voor meer informatie: www.dierenasieleindhoven. dierenbescherming.nl.