27 maart 2014 - 11 september 2019: 92887 bladzijden, 738498 artikelen

‘Flikken’ niet in dialect door tekort aan geschikte acteurs

MAASTRICHT
Sjak Planthof
Dat in Flikken Maastricht geen dialect wordt gesproken, komt door het feit dat er simpelweg onvoldoende acteurs van eigen bodem voorhanden zijn die dialectrollen kunnen vervullen.
Dat zegt Eric van Rijsselt, vanuit de Maastrichtse politie contactpersoon voor de serie Flikken. Hij reageert op de vraag waarom er geen Mestreechs in de serie wordt gesproken. “Je vindt er de professionele acteurs niet voor. Zij die wel Maastrichts of Limburgs praten, geven vaak de voorkeur aan het toneel.” Er hebben de afgelopen jaren wel Limburgse acteurs gastrollen vervuld in Flikken.
Heel even zag het er naaruit dat Angela Schijf in haar rol als rechercheur Eva van Dongen in dialect zou spreken. Toen Flikken Maastricht in 2007 van start ging,was het eerst de bedoeling dat Schijf in onvervalst Maastrichts zou praten. Ze kreeg les van Wil Wintjens van de Veldekek Krink Messtreech.Het is bij die ene les gebleven.
“We waren er met z'n allen snel uit. Dit konden en wilden we haar en onszelf niet aandoen. Ze maakte zich ermee belachelijk”,aldus Van Rijsselt. "Iemand die niet uit Limburg komt, kun je niet geloofwaardig een lokaal accent bijbrengen.Angela was daarom blij dat er een punt achter werd gezet." Voor Victor Reinier is Limburgs leren nooit aan de orde geweest, omdat hij in het verhaal rechercheur Floris Wolfs speelt, die vanuit Amsterdam het Maastrichtse poliltieteam kwam versterken.