27 maart 2014 - 17 juli 2019: 91737 bladzijden, 729198 artikelen

Uitzaaiing borstkanker beter te voorspellen

MAASTRICHT
Een chirurg van het Máxima Medisch Centrum aan de Universiteit Maastricht heeft een ontdekking gedaan waardoor het voorspellen van de kans op uitzaaiingen van borstkanker steeds beter mogelijk wordt.
Chirurg Gert Kuijt heeft de sleutelrol ontdekt die de zogenaamde poortwachterklier vervult bij behandeling van borstkanker.
De poortwachterklier vormt de doorvoer van de borst naar de andere lymfeklieren in de oksel.Als de poortwachterklier geen uitzaaiingen bevat, lijkt het niet nodig om alle lymfeklieren te verwijderen. Het onderzoek van Kuijt toont aan dat de zogenaamde poortwachterprocedure grote Landal D gezondheidswinst oplevert en leed bespaart door behoud van de okselklieren.Uit onderzoek van Kuijt werd ook duidelijk dat uitzaaiingen zich meestal beperken tot de poortwachterklier. Er zijn al meer prognostische modellen gemaakt om de kans op uitzaaiing beter kunnen voorspellen. In de ideale situatie zou precies duidelijk zijn wanneer wel te opereren en wanneer niet.
Met dat vervolgonderzoek gaat Ingrid van de Hoven zich in MMC mee bezighouden. Kuijt heeft een duidelijk doel voor de voortgang van het onderzoek: het moet voorspellende systemen opleveren om artsen te ondersteunen bij het nemen van beslissingen in de behandeling van patiënten.