27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Weert gaat terug in de tijd

WEERT
Het weekeinde van zaterdag 10 en zondag 1 mei moet het hoogtepunt worden van de viering van 600 jaar marktrechten in Weert. Weert gaat dan terug in de tijd, de tijd van marskramers, kooplieden en vooral ridders.
Zelfs Willem van Horne, die Heer van Weert was in 1414, is weer in de vlaaienstad om de akte van privilege van marktrecht te ondertekenen. De akte die Weert het recht gaf om drie jaarmarkten en een wekelijkse markt op zaterdag te houden. In Weert werden al lange tijd markten georganiseerd maar die waren van 'illegale' aard. Met de akte kreeg Weert officieel het recht om markten te houden wat natuurlijk mensen naar de stad trok en ook voor de Heer van Weert was het een lucratieve zaak,hij kreeg namelijk 10 procent van de opbrengsten van de markten.
Het middeleeuwse spektakel begint op zaterdag 10 mei met een historische markt. Marktkramen met etenswaren, middeleeuwse ambachten, gezelschappen en muzieklieden nemen bezit van de Weerter binnenstad. In het stadspark zijn ridders en een spectaculaire vuurshow te bewonderen. Op zondag 11 mei is er eerst in de St. Martinuskerk een optreden van het Groot Sint-Martinuskoor die de Krönungsmesse van Mozart verzorgt, daarna is de ondertekening van de akte van 1414 door de Heer van Weert, Willem van Horne, die vanaf het kasteel op de Biest naar het Jacob van Hornemuseum op de Markt trekt met zijn gevolg om de akte te ondertekenen in het bijzijn van burgemeester Heijmans, die natuurlijk ook in middeleeuwse kleding is gekleed. Vanaf 11 uur begint in het stadspark en op de diverse pleinen het middeleeuwse spektakel met een heus riddertoernooi en andere adembenemende acts. Om 13 uur is er nog een historische optocht met als thema: 'Weert, verenigingsstad door de eeuwen heen',die vanaf de Nieuwe markt via de binnenstad naar het stadspark trekt.
De organisatie van dit weekeinde is in handen van Stadsgilde St.Catharina 1480 in samenwerking met Medievalfever Bourtagne. In 2005 verzorgde het stadsgilde ook al een riddertoernooi in Weert, maar volgens Bert Adriaens valt die in het niet bij wat er nu gepresenteerd gaat worden. "Mensen zullen hun ogen uitkijken, er is een show van een heksenwaag. Heksen verschijnen voor een middeleeuwse rechtbank en als ze schuldig worden bevonden dan zullen ze ook worden terechtgesteld. Verder is er bij het oude stadhuis een compleet middeleeuws ziekenhuis ingericht, waar chirurgen onder andere benen zullen afzetten", vertelt Adriaens enthousiast.Er zijn enkele groepen uit de regio, maar het merendeel komt uit Duitsland waar deze evenementen enorm populair zijn. De chirurg die het ziekenhuis runt, is bijvoorbeeld een echte arts die dit als hobby heeft."Die mensen kleden zich in het weekeinde om en dan gaan ze helemaal in hun rol op. Dus als je je wilt laten onderzoeken dan ben je van harte welkom in het ziekenhuis, maar ook kun je je schoonmoeder of vriendin mee naar de heksenwaag nemen natuurlijk", lacht Adriaens.
Bezoekers krijgen niet alleen spectaculaire shows voorgeschoteld, ook is er uitleg over hoe het leven in die tijd eruit zag.Hoe werd er eten bereid en welke ingrediënten werden er in de keuken gebruikt? Hoe zag een riddergevecht er uit,en welke wapens gebruikten ze tijdens een toernooi of in een gevecht? In totaal komen er zo'n 500 tot 600 personen naar Weert om een act te verzorgen of deel te nemen aan het riddertoernooi. Een aantal van hun zal overnachten in een kampement in het stadspark.
Het stadsgilde is er uiteraard trots op dat ze een evenement van dergelijke proporties kan neerzetten,zeker in het jaar dat de tradities van het Gilde van Wieërter Stadsschötte St. Catharina 1480 tot het immaterieel erfgoed van Nederland zijn gaan behoren. Het gilde doet er dan ook veel aan om de tradities in stand te houden door onder andere scholen in het basisonderwijs te verzorgen.Kijk voor het volledige programma op www.weert600.nl.
Stefan Berlijn