27 maart 2014 - 6 november 2019: 94010 bladzijden, 747921 artikelen

over en weer Naar de kapper

- “In mijn jeugdjaren werden beide seksen op velerlei terreinen angstvallig uit elkaar gehouden,Rob.Gemengd zwemmen was er bijvoorbeeld niet bij en gemengd knippen of permanenten evenmin, want je had herenkapsalons en dameskapsalons, waar de man door een man en een vrouw door een vrouw onderhanden werd genomen. Anno 2014 zijn de meeste kapperszaken gemengde bedrijven, om in agrarische termen te spreken. Zo ook de mijne, waar drie jonge en ook nog eens bevallige dames het edele coiffeursvak beoefenen. Lilian is mijn vaste 'knippeuse', zoals ik haar noem. Bij haar afwezigheid kan ik terugvallen op Esther of Angélique. Kom jij ook in zo'n eigentijdse dames- en herenkapsalon, of laat jij je schedelbedekking periodiek wieden door zo'n ouderwetse dorpskapper op leeftijd die het nog helemaal in zijn eentje doet, Rob?”
- “Geen van jouw voorgestelde kappers, Wim, al heb ik ze wel allemaal ‘gehad’.De dorpskapper had lange tijd mijn voorkeur, maar toen ik uit het dorp verhuisde, verhuisde zij niet met me mee… De stoel van de herenkapper had ik toen al gehad: in mijn jeugd. Waarom ik die ooit verlaten heb: geen idee; daar gingen mijn ouders toen over, en ik luisterde natuurlijk braafjes.Na de dorpskapper diverse ‘gemengde stadskappers’.Die irriteerden steeds meer omdat ze óf te duur waren (lees: 10 minuten knippen,wat gel erin en dan 30 euro af moeten tikken vind ik je reinste kapitaalvernietiging) óf omdat ik geen afspraak kon maken en ik tijdens de ‘vrije inloop’soms meer dan een uur moest wachten óf vanwege oorknipincidenten,die ik twee keer aan den lijve heb ondervonden. 'Ik kan het ook doen!', zei mevrouw Willems op een dag uit het niets. Ik legde mijn hoofd in haar handen en kreeg daags later verschillende positieve opmerkingen: 'Naar de kapper geweest? Leuk!', 'Hee, nieuwe look, waar heb je dat laten doen?', enzovoorts. Sinds die zaterdag,nu een jaar of 10 geleden,is zij mijn vaste thuiskapster.En ik heb nog steeds geen klagen, beste Wim!”
- “Dankzij het kniptalent van mevrouw Willems ben jij natuurlijk een stuk goedkoper uit dan ik, Rob. Maar tegenover de 20 euro die ik voor de periodieke gang naar mijn 'knippeuse' moet neertellen, staat wél dat ik breder ontwikkeld raak. Toen ik in een grijs verleden nog mijn astmatische barbier Wiel A.bezocht, werd in diens herenkapsalon door de clientèle slechts over twee onderwerpen gesproken: de sport en de politiek, heel af en toe afgewisseld met de weersverwachting of een pikante mop.Maar in het gemengde knipparadijs van Lilian wordt een veel breder scala aan thema's aangesneden.Vooral als je op een bepaald moment de enige mannelijk klant bent, doe je er kennis op die vroeger bij herenkappers niet voor ons mannen was weggelegd. Zo weet ik inmiddels haarfijn wat er allemaal bij een stuitbevalling of een keizersnede komt kijken, en ook hoe vervelend het voor een zwangere vrouw is om geconfronteerd te worden met zwangerschapsjeuk. Bij het beluisteren van dergelijke specialistische gesprekken zit ik met de mond vol tanden in de knipstoel, want over barensperikelen kan ik niet meepraten. En je zult wel begrijpen, Rob, dat je aan een dame die onder de haardroger zit niet vraagt: ‘Heeft u zondag óók Ajax-Feyenoord gezien?’'” Wim Schulpen Rob Willems