27 maart 2014 - 11 september 2019: 92887 bladzijden, 738498 artikelen

Rookverbod per direct van kracht in alle cafés

In reactie op uitspraak Hooge Raad
Asbakken moeten per direct van tafel in kleine cafés zonder personeel, die tot nu toe onder de uitzondering op het rookverbod in de horeca vielen.
De Nederalndse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat in die cafés per direct handhaven. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) besloten in reactie op de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober.
Van Rijn: "Wij zaten op koers om het rookverbod voor alle horeca in te laten gaan op 1 januari 2015, na behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horeca ondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee het nu gebeurt, is wel nieuw. De uitzondering voor kleine horeca wordt per direct ongedaan gemaakt door de Hoge Raad en dus moeten wij per direct handhaven." Overtredingen van het rookverbod in kleine cafés die tot nu toe onder de uitzondering vielen worden tot 1 januari 2015 eerst bestraft met een waarschuwing. Zo'n waarschuwing is echter eenmalig.
Als bij een ondernemer voor 1 januari 2015 vervolgens wéér het rookverbod wordt overtreden, volgt een eerste boete van 600 euro. Na 1 januari 2015 wordt in álle gevallen direct een boete opgelegd.