27 maart 2014 - 6 november 2019: 94010 bladzijden, 747921 artikelen

COLUMN

KRENTERIG ONTBIJTJE Ik zou deze column kunnen schrijven over Jan Niënhaus, voormalig hulpbisschop van Utrecht, vanwege zijn seksueel kindermisbruik Maar dat kan altijd.Wist u overigens,dat men in de Middeleeuwen, wanneer men erachter kwam,dat een dode tijdens zijn leven iets verschrikkelijks had gedaan, diens botten opgroef en die alsnog op een rad spijkerde, aan de galg ophing of op de brandstapel verbrandde? Dat was zo gek nog niet……?
Deze column gaat over het Koningsontbijt. Door basisscholen strak georganiseerd en door de levensmiddelenbranche rijkelijk gesponsord. En ja hoor, ook nu weer de die typisch Nederlandse bemoeizucht en betweterigheid.Nu weer van het Voedingscentrum en Foofwatch.“Het Koningsontbijt geeft onze kinderen het slechte voorbeeld met ongezonde producten, zoals hagelslag en pindakaas.”
“Een sneetje volkorenbrood dun besmeerd met halvarine en appelstroop of een volkoren beschuitje belegd met plakjes banaan, dat zijn pas ideale ontbijtjes voor kinderen. De rest van de banaan, wat sinaasappelsap en deciliter halfvolle yoghurt worden nog een kei gezondere bananen-shake. En de volkorenbroodkinderen dan? Krijgen die niets erbij? Wat een krenterig ontbijtjes! Dat zijn geen ontbijtjes voor opgroeiende kinderen, maar stramme diëten voor schuddebuikjes. Ik zie die schrale Voedingscentrum en Footwatch mannetjes en vrouwtjes al voor mee.Met droge gekloven kleurloze lipjes zuinig slurpend aan een glas Chuchuhuasi-thee en met hun lange bruine hazentandjes knabbelend aan een gortdroog,maar toch o zo volkoren en vezelrijk,muffig kaakje.Zij zoeken antwoorden op de twee vragen,waar het bij hun altijd om schijnt te draaien: Hoe kunnen we ook dit kinderfeestje weer grondig bederven, maar vooral, hoe kunnen we onszelf ook nu weer als onmisbaar, interessant en deskundig overkomen? Niet!
Trouwens, kinderen vinden hagelslag, pindakaas, jam, pastachoco en speculoos lang niet zo lekker als kaas, maar ja, die moest van jullie zo nodig van de Schijf van Vijf gehaald worden.
BEN HELDER