27 maart 2014 - 11 september 2019: 92887 bladzijden, 738498 artikelen

Wie de schoen past...

VENRAY
Hoeveel paar schoenen heeft u in de kast staan? En wat doet u ermee als ze versleten zijn? Een inwoner van Venray-Hoogriebroek uit 220 na Chr. heeft zijn oude schoenen in een put gegooid. Die schoenen zijn daar bijna 1700 jaar blijven liggen.
Toen werd de A73 aangelegd. Archeologen mochten vooraf aan die aanleg opgravingen verrichten.Bij het huidige tankstation vonden ze een put en daarin lagen die schoenen. Dat wil zeggen: de overblijfselen van die schoenen. De put en de overblijfselen van onder andere die schoenen zijn van 7 november 2014 tot 29 maart te zien in het Venrays Museum tijdens de tentoonstelling: Een Romeins huis.
Tijdens de eerste eeuwen van onze jaartelling maakte ZuidNederland, en daarmee ook Venray, deel uit van het Romeinse Rijk. Een gedeelte van het museum is hiervoor omgebouwd tot Romeinse woonkamer en keuken. Van binnen lijkt het op een Romeinse villa, terwijl de buitenkant meer overeenkomt met een Romeinse boerderij. Hiervoor is gekozen, omdat in Noord Limburg zowel overblijfselen van een Romeinse villa (o.a.in Maasbracht) als van een Romeinse boerderij (onder andere in Venray-Hoogriebroek) gevonden zijn.
De tentoonstelling is een totaalervaring. Naast het bezichtigen van de archeologische vondsten kunt u ook veel doen. Zo mag alles in de Romeinse woonkamer en keuken aangeraakt en uitgeprobeerd worden. Hoe leuk is het om een selfie te maken verkleed als Romein liggend op één van de ligbanken.
In een doe-ruimte kunnen Romeinse technieken uitgeprobeerd worden, zoals: pesto maken, Romeins mozaïeken, fibula's maken en schrijven in een was tablet.En er kan buiten in de tuin van het museum gegraven worden naar Romeinse overblijfselen.Kortom,het is een echte familietentoonstelling: leuk voor jong en oud.
Er zijn een aantal Publieksactiviteiten: In november en maart neemt een vertegenwoordiger van Pax Romana de bezoekers mee naar de Romeinse tijd. In januari en februari zijn er workshops voor volwassen waarin ze een fresco maken of Romeinse mozaïeken, in samenwerking met Kunstencentrum Jerusalem.