27 maart 2014 - 6 november 2019: 94010 bladzijden, 747921 artikelen

Leon Giesen en de zoektocht naar de Nazi-schat in Mittenwald

Eind vorig jaar haalde Venlose Utrechter Leon Giesen de wereldpers. Hij meende een nazicode gebroken te hebben die zou leiden naar de verstopplaats van 100 goudstaven en de persoonlijke diamanten van Hitler. Op een van de twee plekken waar zijn uitleg van de code heenleidde ontdekten geologen daadwerkelijk iets van metaal in de grond. Giesen haalde de Beierse gemeente Mittenwald over om hem toestemming te geven de straat open te breken en heeft, onder begeleiding van een bommenexpert, het begravene op laten graven… ZondagNieuws nodigde Leon Giesen uit om zijn verhaal over de zoektocht op papier te zetten.
Vandaag ga ik in Proeflokaal de Klep in Venlo twee keer (om 14.00 en om 18.00 uur) over mijn schatgraafavontuur vertellen.Links en rechts,op radio of tv, zullen mensen daar waarschijnlijk al het een en ander van opgevangen hebben. Omdat het nieuws was. Daar wil ik het nu even over hebben. Hoe het is om 'nieuws' te zijn.
Een korte samenvatting. Ik dacht (en denk nog steeds) een goede theorie te hebben voor hoe een gecodeerde naziboodschap in elkaar zit. Deze boodschap zou leiden naar de verstopplaats van 100 goudstaven en de persoonlijke diamanten van Hitler.Op een plek die aangewezen werd door mijn uitleg van de code hadden geologen met grondradar inderdaad iets in de grond gezien. Een 'anomalie'. Iets dat daar niet hoort. Ik heb de tegenstribbelende gemeente Mittenwald in Beieren mee weten te krijgen en kreeg toestemming om dwars door de straat (want het vreemde voorwerp lag 2,50 meter onder het asfalt) heen te laten boren, zodat er met metaaldetectors van dichtbij gekeken kon worden of het 'ding' metaal bevatte. Dat hebben we gedaan en verdomd… er zat metaal. IJzer, maar meer van een ander metaal. Preciezer konden de geologen het niet zeggen. Ook de hoeveelheid was onduidelijk. We mochten van de commandant van politie niet boren in het onbekende ding, dus zouden we het gaan opgraven.
Het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) had al een persberichtje rondgestuurd dat we mochten boren, maar toen er metaal aangetroffen was en er gegraven zou worden werd het ineens nieuws. En de combinatie van de woorden 'nazi' en 'schat'…dat is al zo wat.Der Spiegel, ABC, NBC, Fox News, BBC World,The Sunday Times iedereen zat achter mij aan. Tot in Thailand en China verscheen het op websites.Om aan te geven hoe dat gaat: op die Chinese website waren precies drie namen met gewone letters geschreven. Mittenwald, Leon Giesen en… Heinrich Himmler, die helemaal niks met dit verhaal te maken heeft. Iedereen maakt korte bochten en noemt mij schatgraver, terwijl ik altijd gezegd heb dat ik,als ik gelijk heb, er niks van wil hebben.
Ik had van tevoren in mijn onschuld gehoopt dit rustig, met een klein groepje te doen en door mijn eigen cameraman te laten filmen. Ik wilde geen pers en ook geen pottenkijkers. Maar dat kon ik inmiddels vergeten. De gemeente zou vier dagen voor het graven een parkeerverbod in de straat aankondigen. Dit stil houden was onmogelijk.
Een van mijn (ik had er inmiddels drie) advocaten, jonkheer Adriaan Stoop, belde met het ANP over hoe we dit nou aan moesten pakken.Eerst vond het ANP dat ik een 'nietgrap-verklaring' moest tekenen, op straffe van 50.000 euro voor mij als het een grap was. Maar het is geen grap. Misschien ligt er een fiets,maar dan is het nog steeds geen grap.Nog voor die verklaring getekend was ontwikkelde er zich iets anders.Het ANP zei: Als jij toch gelijk hebt jongen, dan ontploft dit in je gezicht. Iedereen gaat op de loop met dit verhaal. Zorg dat je het verhaal 'borgt'. Neem een betrouwbare bron mee, zoals RTL Nieuws of het NOS Journaal. Zodat het, als het voor de eerste keer de wereld in gaat, in elk geval klopt. Het ANP dacht dat RTL sneller mee zou gaan. Maar ik heb niks met RTL en wel met de NOS. Ik heb toen via een oude VPRO collega die nu voor het Journaal werkt contact gezocht en kreeg na twee dagen te horen dat het Journaal inderdaad mee wilde.
Toen dit tegen het ANP gezegd werd reageerde de ANP meneer met: Dan sturen wij ook een fotograaf mee.De 'nietgrap-verklaring' bleek niet meer nodig want: nieuws! Zo heb je niemand, zo heb je al twee partijen. Toen ik tegensputterde beet hij mij toe: 'Daar heb jij niks over te zeggen. Als dit nieuws is komen wij.Anders hang ik er gewoon een helikopter boven'.En de gemeente Mittenwald bleek ook al de regionale pers te hebben uitgenodigd. Regionaal is daar tot en met München. In totaal 7 journalisten, verschillende fotografen en twee camerateams kwamen. Kleiner kon ik het niet houden. Dus voor het oog van diverse naties werd gegraven.
Op het nieuws is geweest dat wij schroot hebben gevonden. Dat klopt, het gemeten metaal bleek geen goud te zijn maar bouwafval, koperdraad, een lege verftube en een trapper. Maar wat was de anomalie? Wat was het best grote ding dat gezien werd met de grondradar? Toen de geoloog zag wat het in werkelijkheid was, was iedereen al weer weg. Achter iets anders aan aan het rennen.
De anomalie heb ik thuis. Het is een mooi Duits ding.Uit de oorlog. Als je wilt zien wat het is moet je toch naar Proeflokaal de Klep in Venlo.